Henrik-reliefin paljastaminen 1996

Veli Kalevi Alvalahti lähetti kaappimme kätköistä löytämiään valokuvia, jotka sisältävät paljon muistoja. Ei vain reliefin paljastustilaisuudesta vaan myös kuvissa näkyvistä henkilöistä, joista kolme ei enää ole joukossamme.

Reliefin tarina on osin jo kerrottu toisaalla näillä sivuillamme. "15-vuotisjuhlassa 13.5.1992 äitiloosin YM Tauno Sillanpää onnitteli juhlivaa Henrik loosia rahalahjalla toivoen, että se olisi pesämunana hankittaessa loosille jotakin, joka muistuttaa Henrikistä. Tästä alkoi TS Eero Solakiven johdolla perustettu Henrik-rahasto, jonka työ päättyi kolme vuotta myöhemmin tuolla pianon vieressä olevan Pyhän Henrikin reliefin hankintaan."

25-vuotishistoriikkimme tekstissä olen laskenut reliefimme paljastusvuoden väärin sillä Matti Kava on signeerannut työnsä 1996. Historiikin pahin puute lienee kuitenkin Mikko Koiviston merkittävän roolin pois jääminen. Hän neuvotteli ja teki sopimukset taiteilijan kanssa sekä toimi Henrikin puolelta projektin vetäjänä koko valmistusvaiheen ajan. Ja ansaitsee tulla mainituksi sekin, että Henrik-sali, jossa reliefi on esillä, samoin kuin muutkin juhlatilamme ovat veljemme Esa Lehdon taitava työnäyte. Kun vielä muistelen taideteoksen hinnan olleen 20 000 markkaa, olen tyhjentänyt kaiken tästä asiasta muistamani.

Tätä kirjoittaessani en päässyt tarkistamaan paljastamistilaisuuden tarkkaa päivämäärää. Jos veljet laillani pysähtyvät muistojen ääreen näitä kuvia katsoessaan, olisi mukava kuulla tai lukea tarinoita, jotka tästä ovat jääneet pois.

-markku
 
YM Jussi Hirvola avaamassa tilaisuutta. Airueina toimivat Jarmo Lehtinen (taaempana) ja Jyrki Kannisto. Jyrki ja Jarmo työskentelivät sittemmin Selkämeri-yhdistyksessä ja siirtyivät uuteen loosiin 1999.
 
Toivo Haukio kertoi loosimme nimen alkuperäisestä haltijasta varmaankin sen, mikä sai hänet valitsemaan nimemme juuri tämän pyhimyksen mukaan.
Taiteilija Matti Kava (toinen vasemmalta) on saanut seurakseen perustajajäsenistämme Mikko Koiviston, Toivo Haukion ja Matti Vuorilehdon. Nykyisistä perustajajäsenistämme Mikko ja Matti osallistuvat edelleen kokouksiin aktiivisesti mutta Gösta Molander joutuu olemaan hengessä mukana kotoa käsin.
Kaikki vanhoja YM:eita.
 
Mitä tässä kuvassa puhuttiin, lienee jäänyt virallisten dokumenttien tavoittamattomiin. Melkoisella varmuudella sananvalinnoillaan peitellyn sarkasmin sukuista hauskuutta asiasta kuin asiasta esiin kaivanut Jussi ainakin hautoo mielessään jotain sukkeluutta.

     Takaisin Galleriaan