Suomen I.O.O.F. Loosi n:o 30 HENRIK on perustettu 13.5.1977 perustajajäseninä Erkki Airio, Timo Anttila, Toivo Haukio, Esko Huhtala, Mikko Koivisto, Reijo Lahtinen, Gösta Molander, Matti Mäntynen, Aaro Noutio, Matti Pelttari, Heikki Pohjanlehto, Sulo Pörsti, Jaakko Teponoja ja Matti Vuorilehto.

Perustajana toimivat: Suursirenä SVSS Curt Åkerberg, PSS Einar Rinne, Suursihteerinä VapSSiht Olavi Jokinen, Suurvarainhoitajana ExYM Bertel Ekebom, Suurkappalaisena ExYM Antti Hartela, Suurmarsalkkana AM Jere Lehtonen, Suurvartijana ExYM Osmo Kontto.

Perustamispaikka oli nykyinen loosihuoneistomme Hallituskatu 1, Pori, missä olemme kokoontuneet alusta asti. Aluksi loosimme kuului VI piiriin. Nyt Pori, Rauma ja Huittinen muodostavat XI piirin. Leirimme on no. 9 Satakunta.

Uuden loosin toiminta-ajatuksena oli levittää Odd Fellow –sanomaa maakuntaan. Perustettaessa loosiin liittyi 31 veljeä, joista useat asuivat Porin ulkopuolella. Nykyään veljiä tulee Helsingintietä pitkin Kokemäeltä ja Säkylästä, Turuntieltä Luvialaiset ja Järvisuomentieltä pohjoisesta Kankaanpääläiset. Useimmat veljet ovat kuitenkin porilaisia.

Loosimme nimeä valitessaan perustajat ovat halunneet kunnioittaa Henrik -piispaa, maamme kristillisen kirkon perustajaa ja korkean ihmisyyden esikuvaa. Piispa Henrik on kuvattu myös loosimme sinetissä, jonka on suunnitellut Matti Räikkälä.

Äitiloosimme on No. 22 Juhana Herttua. Ensimmäinen tyttäremme, loosi 52 Selkämeri, perustettiin Poriin keväällä 1999. Alkuperäinen toiminta-ajatuksemme sai lopulta täyttymyksen syksyllä 2002, kun Huittisten kaupunkiin syntyi toinen tyttäremme loosi 56 Kivikartano. Molemmat lapset olivat syntyessään terveitä ja vahvoja ja sitä ne ovat vieläkin.

Loosityössä olemme omaksuneet porilaisen perinteen panostaa voimakkaasti rituaalien vaikuttavuuteen niin asteissa kuin kokouksen muissakin osissa. Pyrimme vierailemaan yhteisesti ainakin kaksi kertaa kaudessa johonkin kauempana sijaitsevaan veljesloosiin. Ehkä juuri tästä syystä myös meillä käy paljon vieraita.

Yksi meille tärkeä päivä on vappu, jolloin Henrik-loosi tarjoilee vappulounaan ja jakaa kaikille lounasvieraillemme omaa vappulehteämme VappVihkaa. Nykyaikaiseen tapaan lehti ilmestyy tietysti myös verkossa.